Krifa-bloggen

Krifa er en partipolitisk uavhengig arbeidstakerforening som spesialiserer seg på individets behov. Alle kan være medlem uansett yrkesgruppe og stilling.

Når jobb blir frivillig arbeid

14 / 11 / 2019

Blogg Frivillig Jobb 2

Forventer dine kolleger eller leder at du jobber frivillig utenom arbeidstid? Er jobben din så viktig at du gjerne jobber litt gratis? Har jobben din så høy verdi og stor mening at det bare skulle mangle at du ikke jobbet utover de timene du får betalt for?

Vel – det er stor sannsynlig for at dette er ulovlig og stikk i strid med norsk lov. Og lovbryter er antageligvis noe du ikke har tenkt å være.

Arbeidsmiljøloven er tydelig på at du som utgangspunkt ikke kan jobbe mer enn ni timer i løpet av et døgn og ikke mer enn 40 timer i løpet av ei uke. Jobber du mer enn dette skal det være pålagt av din arbeidsgiver og du skal ha minimum 40% overtidsbetaling på hver time du jobber over. Å avspasere time for time er ikke nok. Du skal alltid ha overtidstillegg.

Selv om du har en jobb du er brennende engasjert i og opplever ekstremt meningsfylt så kan du likevel ikke gå over til frivillig og ulønnet arbeid når din arbeidstidstid er over.

Jobber du i en organisasjon eller stiftelse virker det som om dette er hverdagskost. Hvorfor skal ikke du jobbe frivillig når så mange andre gjør det? Jo, fordi du er ansatt og da kommer det andre regler og lover inn.

I Krifa bistår vi mange medlemmer i denne situasjonen og de har ofte dårlig samvittighet uansett hva de gjør/ikke gjør. Balanse mellom jobb, arbeidsoppgaver, fritid og familieliv føles som både stress og press. En arbeidsgiver og arbeidsplass skal være meget forsiktige med å «regne med at folk stiller opp» gratis for en god sak, deltar på et ekstra arrangement noen ekstra timer, stiller opp ved presset behov og så videre. Her har vi en vei å gå.

I situasjoner som beskrevet ovenfor, er den ansatte ofte redd for å ta kontakt med oss i Krifa i frykt for å bli «oppdaget». Vi kan betrygge deg med at du får den informasjon du trenger helt anonymt. Vi informerer ingen om din henvendelse og det trenger heller ikke du å gjøre. Som oftest velger arbeidstaker å håndtere situasjonen selv etter drøftelser med våre jurister og rådgivere, mens andre ganger bistår Krifa i en aktiv rolle med leder og arbeidsgiver.

Ta kontakt med oss på chat www.krifa.no, mail [email protected] eller på telefon 22720020 om vi kan hjelpe deg.

Tips til relaterte saker:

http://www.krifa.no/blogg/forventningspress https://www.krifa.no/blogg/god-eller-stresset-hverdag-du-bestemmer

Kan vi hjelpe deg til en bedre jobbsituasjon?

04 / 11 / 2019

Blogg 4 11 19

Vi er til for at du skal lykkes og trives på jobb! Uavhengig av stilling, yrke, utdannelse og politisk ståsted har du direkte tilgang på våre beste rådgivere og jurister – ingen mellomledd, ingen begrensning og ditt medlemskap er anonymt.

Vi hjelper deg blant annet med:

 • Gjennomgang av din arbeidsavtale
 • Individuelle lønnsforhandlinger
 • Rettigheter i forbindelse med sykdom og fravær
 • Tips og råd til CV, søknad og jobbintervju
 • Konflikter på arbeidsplassen
 • Uforpliktende samtaler om din jobbsituasjon
 • Oppsigelse, avskjed, suspensjon og varsling
 • Rettigheter overfor NAV med tilknytning til ditt ansettelsesforhold
 • Karrierrådgivning
 • Innledende privatrettslig juridisk bistand

Din livslykke avhenger av din arbeidslyst i et godt og sunt arbeidsmiljø. Du, din sak og dine spørsmål er unike for oss! Ingen henvendelser er for små og ingen er for store. Vi håper du velger å ha oss tett på deg og ditt arbeidsliv.

Nå kan du fokusere på å utvikle din kompetanse og utføre din jobb så skal vi love å kontinuerlig utvikle og spesialisere oss på vår – nemlig bistå deg som arbeidstaker. Ikke bruk din dyrbare tid på det vi kan best.

Ta gjerne kontakt helt uforpliktende:

Telefon: 22 72 00 20
Mail: [email protected]
Chat: www.krifa.no

Velkommen i Krifa!

Ditt liv – din arbeidslyst

17 / 10 / 2019

Arbejdslyst

Vi bruker halvparten av vår våkne tid på jobb og jobben er en vesentlig del av livet til de fleste av oss. Det som skjer på jobb påvirker vårt privatliv og omvendt. Så om vi trives på jobb er det stor sannsynlighet for at vi også trives i livet generelt. Det handler om deg og ditt liv og derfor også om din arbeidslyst.

I Krifa ser vi på alle mennesker med stort potensiale – mennesker som kan, vil og ønsker noe. Og som mennesker er vi også skapt med begrensninger. Dette skal vi anerkjenne. Når vi ikke gjør det kan det få fatale konsekvenser. Som eksempel rammer stress og utbrenthet stadig flere som følge av dette. Arbeidslivet og arbeidsmarkedet endrer seg raskt, mange bekymrer seg for fremtiden og føler at vi går en usikker tid i møte.

Vi har et felles ansvar for å sikre at den enkelte arbeidstaker blir i stand til å takle de utfordringer, krav og forandringer som det moderne arbeidsliv byr på. Du står ikke alene. Ved å fokusere på de faktorer som særlig bidrar til trivsel og lysten til å gå på jobb og ved å være bevisste om hvordan mistrivsel motvirkes, kan både medarbeidere og ledere bli bedre til å navigere seg frem i et ofte uforutsigbart arbeidsliv.

I Krifa jobber vi daglig med å høyne arbeidslyst og trivsel og motarbeide stress og mistrivsel. 
Dette er en stor oppgave og et samfunnsansvar hvor både enkeltpersoner, arbeidsplasser, organisasjoner og politikere må delta. 

Test din arbeidslyst her og bli med oss på reisen.

Velkommen i Krifa og god arbeidslyst!

Vi er opptatt av deg og dine behov!

27 / 09 / 2019

krifa-annerledes

Ønsker du en arbeidstakerorganisasjon som er opptatt av deg og dine behov, bør du også velge Krifa.

«Krifa har bistått meg flere ganger i både smått og stort. Jeg har fått både juridisk bistand og oppmuntrende presentasjon både til meg og mine kolleger vedrørende godt arbeidsmiljø. Fortsett med å være verdens beste fagforening.», fortalte en HR-sjef.

Krifa er en arbeidstakerforening for alle. Vi ønsker å hjelpe våre medlemmer med utfordringene de måtte møte. Det er derfor vi eksisterer.

Les også: Er dette julegaven din i år?

«Takk for hjelp til stillingsutvidelse. Enkelt, lite pes og levert med profesjonalitet. Dere leverer! Genialt! Kjempefornøyd!», fortalte Bjarte fra Midt-Norge.

- Slike historier hører jeg stadig fra våre medlemmer. De gir meg mening og god arbeidslyst, og jeg tror vi kan hjelpe enda flere, sier daglig leder i Krifa, Kristin Fjellman.

«Jeg hadde aldri trodd jeg skulle fått så god oppfølging som jeg har fått, og er evig takknemlig. Fast stilling og erstatning hadde ikke vært mulig uten deres hjelp. At konflikten ble håndtert på den måten den ble, gjør at jeg kan gå på jobb hver dag å møte disse menneskene. Før synes jeg synd på de som måtte involvere en fagforening, nå synes jeg synd på de som ikke er organisert.», fortalte en lærer fra Vestlandet.

Les også: Helseforsikring til Krifa-medlemmer

Uansett hva slags stilling man har, og utfordringer man møter som arbeidstaker, er Krifa der for deg.

Bli Krifa-medlem! Send epost til [email protected], ring oss på 22 72 00 20 eller chat med oss på www.krifa.no.

Bli Krifa-medlem! Send epost til [email protected], ring oss på 22 72 00 20 eller chat med oss på www.krifa.no.

Mål din arbeidslyst

24 / 09 / 2019

Rapportforside

God arbeidslyst er ferskvare. Akkurat som muskler og kondisjon kreves det kontinuerlig jobbing om den skal opprettholdes eller forbedres. God arbeidslyst er langt mer enn arbeidsglede. Det handler om hvorfor noen faktisk velger å stå opp å gå på jobb og andre ikke. Det handler om å høre til, bli verdsatt, utvikle seg og bidra. Det handler om økt livslykke

I Krifa forsker vi på god arbeidslyst – vi vil at du både skal oppleve og leve i det. Krifas Vitensenter for God Arbeidslyst i Danmark høster stor anerkjennelse ut over landets grenser for sin forskning og viten på feltet. De beste spesialister og den uerfarne arbeidstaker, de små lag og de store arbeidsplasser, ja til og med på regjeringsnivå blir Krifas viten anerkjent og benyttet.

Hva er status på din arbeidslyst akkurat nå og hva skal til for å øke eller opprettholde den fremover?

Krifa er stolte over og glade for å endelig kunne presentere vår anerkjente undersøkelse GAIS (God Arbeidslyst Indeks Score) på norsk. Undersøkelsen kan gjennomføres av enkeltpersoner og av både små og store grupperinger/arbeidsplasser.  

Som medlem i Krifa går vi gjerne gjennom resultatene dine sammen med deg – send en mail til [email protected] så booker vi et snarlig skype- eller telefonmøte. Undersøkelsen er laget i Danmark og noen av tilbakemeldingene du mottar på e-post kan fortsatt være på dansk. Undersøkelsen tar 7-9 minutter og er 100% anonym!

Slik gjør du:

 • 1) Følg linken https://gais.dk/krifa/
 • 2) Trykk på den grønne knappen «Prøv GAIS med Krifa…»
 • 3) Deretter kommer en side hvor du oppretter profil. Velg «norsk» oppe i høyre hjørne og opprett deretter profil.
 • 4) På neste side ønskes du velkommen til undersøkelsen og «klikker» deg videre.
 • 5) På neste side velger du «personlig» for å sjekke din egen arbeidslyst. Ønsker du å ta undersøkelsen sammen med ditt team eller arbeidsplass, kontakte oss på [email protected].
 • 6) Når du kommer til siden som ber om «et par korte spørsmål» er det ikke viktig at du velger riktig type stilling. Det er mange valg og forvirringen kan bli stor. Ikke bruk tid på dette.
 • 7) Undersøkelsen tar erfaringsmessig 7-9 minutter. Når du er ferdig med undersøkelsen vil du i løpet av få minutter motta en mail med dine resultater.

Når du får resultatet ditt kan videre velge (anbefales!) å motta spisset veiledning og informasjon på mail. Og husk igjen at du som medlem i Krifa kan kontakte oss på [email protected] når du ønsker å booke time til personlig gjennomgang.

Lykke til og god arbeidslyst :)

Å mestre jobben

20 / 09 / 2019

Mestre Jobben2

Det er ikke lenger tilstrekkelig å være faglig dyktig. For å mestre jobben din, skal du mestre både det faglige, det sosiale og det personlige.

«Å ikke passe helt inn», er for mange en like god grunn til å avslutte et arbeidsforhold som å ikke gjøre en god nok jobb. Å føle at man ikke passer inn, strekker til, eller får bidratt, er frustrerende, slitsomt og vanskelig.

Arbeidsmarkedet endrer seg og det samme gjør kravene til deg som medarbeider. I tillegg til å være faglig dyktig skal du bidra med din personlighet, ditt engasjement og du skal være en aktiv medspiller. Men, du klarer det! Selvfølgelig gjør du det! Og vi i Krifa vil gjerne hjelpe deg!

Helt siden du ble født har du blitt stilt foran oppgaver og utfordringer som du har håndtert – det være seg å lære å gå, spise, vise omsorg og å passe på deg selv. Din evne til å mestre ting og situasjoner har du øvd på hele livet - gjennom din oppdragelse, skole og nå også arbeidsliv. Å mestre de utfordringer som kommer din vei er en naturlig og livslang prosess.

Å føle seg tilstrekkelig og kompetent i møte med daglige utfordringer og arbeidsoppgaver krever faglig, personlig og sosial mestring. Her er en kort forklaring:

Faglig mestring

Er utgangspunktet for din mestring i arbeidslivet og handler om din opplevelse av å kunne utføre de faktiske arbeidsoppgaver som kreves i selve jobben. Dette handler om din viten, kunnskap, erfaring, opplæring og trening i selve arbeidsoppgaven.

Personlig mestring

Handler om din opplevelse av å føle deg tilstrekkelig psykisk rustet til å klare de krav og forandringer som du stilles overfor på arbeidsplassen. Hvordan du håndterer og reagerer på presset, belastningen, utfordringene og måten ting sies og gjøres på. Det handler ikke om at du ikke er kompetent til å løse selve arbeidsoppgaven, men heller følelsen, stresset, presset eller gleden du kjenner på når du går i gang med oppgaven.

Sosial mestring

Handler om din opplevelse av å passe inn. I sosiale relasjoner er vi oppmerksomme på oss selv og andre – innordner du deg, utfordrer du «motparten» eller klarer du å balansere dette? Sosial mestring handler om å føle seg tilstrekkelig kompetent og parat til å samarbeide, samt å kunne bevege seg sosialt blant kolleger, ledere, kunder og eventuelle samarbeidspartnere.

Dimensjonene av mestring nevnt ovenfor gir selvsagt ikke et fullstendig bilde av virkeligheten. Din opplevelse av mestring er individuell og disse dimensjonene overlapper gjerne hverandre.  Ved å bryte ned mestring slik vi har gjort håper vi å inspirere deg til å kjenne på din faktiske mestring. Hvilke dimensjoner mestrer du bra i dag, og hvilke kan du øve deg på? Forhåpentligvis ser du også nye dimensjoner av mestring hos dine kolleger!

Om din mestringsfølelse øker vil både arbeidslysten og livslykken din øke.

Vi hjelper deg gjerne. Velkommen i Krifa.

Mer effektiv – mindre stress

11 / 09 / 2019

Mindre stress

Å være effektiv betyr ikke å stresse og presse seg selv – oftere tvert imot. Å være effektiv betyr heller ikke å holde et jevnt høyt tempo med mange baller i luften samtidig. Effektivitet handler om prioritering og planlegging og om å gjennomføre. 

Med enkle grep kan du få en langt bedre og mer effektiv hverdag både på jobb og hjemme.

Å være effektiv handler om å bruke tid og energi på det som er viktig for deg. Det handler ikke om å rekke alt eller optimalisere alt. Det handler faktisk ofte om å gjøre færre ting og plukke ting bort. Hva er viktig i dag? Hva er viktig denne uken? Hva er viktig dette kvartalet? Hva er viktig dette året?

Det kan være nytt og ta litt tid å bli bevisst hva dette betyr for deg. Begynn å tenk over det i dag og sett en dato for når du skal skrive ned noe konkret på et papir. Dette trenger ikke være en fasit eller uforanderlig plan, men det vil gjøre deg langt mer bevisst og videre føre til at små og store valg og avgjørelser bli enklere.

Velg riktig jobb

Er du bevisst dine personlige visjoner, verdier og mål vil det også gjøre det langt lettere for deg å velge en jobb du trives i. Er dine visjoner, verdier og mål motstridende med de som er på din arbeidsplass, vil det være vanskelig for deg både å lykkes og være lykkelig der. Og, det er som oftest du og ikke din arbeidsplass som taper mest på dette. Du er selv ansvarlig for ditt liv og du er den som må gå videre.

En effektiv hverdag

For å føle mestring og tilfredshet på en vanlig dag kan det være lurt å sette maksimum 3-4 ting på to-do-listen og gjennomføre dem. Gjør du mer enn dette vil det være ren bonus. Å være effektiv betyr ikke at alle arbeidsoppgavene for uka er gjort, all klesvask er borte, huset er rent, at du har trent hver dag og at du har hatt middagsgjester hver uke. Nei, det handler om å gjennomføre de tingene du har bestemt deg for å gjøre - og være fornøyd med det.

Den første arbeidstimen på dagen er avgjørende

Den første timen du er på jobb setter standarden og stemningen for resten av dagen og begynner allerede dagen i forveien. Veldig få av oss trenger faktisk å besvare mail den første timen vi er på jobb. Du bør begynne med det du planla og så på som viktig dagen i forveien. Om du klarer å skape ro og rom for å jobbe i dybden vil du oppleve den tilfredsstillende følelse av effektivitet. Det krever forskjellig grad av disiplin for oss, men det fungerer.

Det du bruker din tid på er det du bruker ditt liv på. 

Hvordan bli mer effektiv?

 1. Gjør noe du elsker – ikke bare noe du liker.
 2. Finn ut følgende:
  Hva er DIN visjon? Hva vil du og hvor og hvordan ønsker du å komme dit.
  Hva er DINE verdier? Hva er viktig for deg og hva føles feil for deg. Hva er DINE mål? Hva ønsker du å oppnå og se realisert før sommeren, de neste 5 årene og om 20-30 år. Vi snakker ofte om bedriftens visjon, misjon, mål og strategi. Dette bør du også gjøre for deg og ditt arbeidsliv.
 3. Du må ha de riktige verktøyene for å utføre dine oppgaver. Vi er alle forskjellige og ingen systemer fungerer for alle. Det finnes en buffet av verktøy for deg og dine behov. Alene eller sammen med kolleger og ledere kan du finne de verktøy som passer for deg. 

Krifa på Arendalsuka

20 / 08 / 2019

Blogg Arendalsuka

Om Arendalsuka er en viktig arena for folk flest eller om det er en «se-og-bli-sett-arena» for politikere, organisasjons- og næringsliv kan man være uenige om, men Krifa var i alle fall til stede for å se, høre og snakke om hva som er og kan komme på agendaen for deg i ditt arbeidsliv fremover. Nesten 1200 arrangementer på kryss og tvers av sentrum i Arendal gjorde det selvsagt umulig å rekke over alt, men med god planlegging og hard prioritering ble det både gode og innholdsrike dager for Krifas vedkommende.

Kommunestyre- og fylkesvalget 9.september preget selvsagt årets Arendalsuke. Boder, stands, scener, torg, kafeer, båter, restauranter og hver minste ledige krok var tatt i bruk i kampen om å vinne velgere og få frem partienes budskap. Men, det var også mange temaer som direkte berører deg og ditt arbeidsliv som var på dagsorden. Les mer på www.arendalsuka.no

Krifa har i flere år lagt vekt på å forberede deg på omstillinger i et arbeidsliv i stadig endring i et stadig økende tempo. Dette stod også sentralt hos mange på Arendalsuka 2019. Vi som arbeidstakere må innstille oss på å jobbe både mer, lenger og annerledes. Vi får for eksempel flere eldre i samfunnet vårt og mange av våre jobber vil digitaliseres. «Lære hele livet» er en kompetansereform som regjeringen vil gjennomføre for at ingen av oss skal gå ut på dato og for at vi skal kunne stå i jobb lenger. Ja, du må omstille deg og innstille deg på dette, men din arbeidsgiver har også et stort ansvar for å tilrettelegge for deg og for at du skal lykkes. Krifa står ved din side og kjemper med deg og for deg. Vi vil at du skal kjenne både lyst og glede til å være med på dette løfte.

Høyt på agendaen var også at vi må få bukt med deltidsstillinger og øke fulltidsstillinger. Dette gjelder aller mest kvinner som jobber turnus. I Krifa har vi medlemmer som ønsker deltidsstillinger og trives med det, men vi har enda flere medlemmer som jobber deltid og som ønsker en fulltidsstilling. Å jobbe deltid og gjerne være nødt til å ha flere arbeidsplasser, ta ekstravakter og leve uforutsigbart for å få endene til å møtes er krevende. Å ikke kunne planlegge verken fritid eller ønsket livsstil gjør arbeidslystne arbeidstakere slitne og syke. I Krifa hjelper vi medlemmer fra deltidsstilling til få fulltidsstilling og gleder oss over å stå sammen med flere i kampen. For arbeidsgivere og eiere er dette også godt for bunnlinjen. Både miljø, kompetanse og produktivitet øker når flere ansatte jobber fulle stillinger.

Selv legger jeg ekstra godt merke til unge ansatte, ledere og politikere som reiser seg opp og tør tenke og snakke på en ny måte. Utviklingen og endringene som skjer i samfunn og arbeidsliv kan virke overveldende og skremmende på de fleste, men å lytte til den nye generasjonen som vil opp og frem, gir både tro og håp på fremtiden.

Som medlem i Krifa skal vi stå med deg hele veien i din prosess og i din utvikling. Vi vil hjelpe deg videre og vi vil hjelpe deg til å oppleve lysten til å gå på jobb. Sammen står vi sterke og rustet til å ta fatt på dagens og fremtidens arbeidsliv.

God arbeidslyst!

Tung oppstart etter ferien?

09 / 08 / 2019

Blogg Nytt Bilde 3 Jpg

Er det tungt å stå opp om morgenen og motivere seg for å gjøre en god jobb? Du er ikke alene og det er faktisk helt naturlig. Å brått begynne å jobbe igjen etter late feriedager eller dager du har styrt helt selv, tar på for de fleste av oss. 

Les mer om hvor viktig ferien er for deg og din arbeidsplass her!

Ikke vær for streng med deg selv og ikke krev toppnivå de første dagene. Begynn med konkrete oppgaver og skryt litt av deg selv for hver oppgave du løser. Man begynner jo ikke å løpe maraton i et forrykende tempo som nybegynner. Feir alle fremskritt som små seire så er du plutselig tilbake i toppform.

Vi heier på deg!

God arbeidslyst fra oss i Krifa

Ble ikke ferien som planlagt eller ønsker du deg lenger ferie?

01 / 08 / 2019

Natalya Zaritskaya 144626 Unsplash

Ble ferien din spolert av syke barn, feber og oppkast, eller har sjefen og kollegene dine kontaktet deg med jevne mellomrom? Noen av oss opplever alvorlig sykdom i ferien eller får stadig meldinger, telefoner og mail fra kolleger og sjef. Har du rett på sykemelding, utsatt ferie eller kan du utvide ferien litt ekstra?

Endring av ferien


Så lenge du har vært 100 prosent arbeidsufør og kan vise til legeerklæring har du krav på ny ferie. Men dette gjelder kun når du selv er syk, ikke barna dine. Ekstra feriedager får du selv om det bare skulle gjelde en dag, men har du vært syk utenfor EØS får du kun feriedager, ikke sykepenger.

Les mer: Syk i ferien 

Endring av ferien

Koser du deg så mye at du helst ville hatt en ekstra ferieuke? "Det burde vel kunne gå greit, i alle fall uten lønnet ferie", tenker du kanskje. Hva sier regelverket, og hvem kan avgjøre det? Og hvorfor er det slik at arbeidsgiver kan endre din ferie? 

Les mer: Når kan jeg ta ferie og hva får jeg i feriepenger?

Unngå stress før, under og etter ferien

Gikk du ut i ferie trøtt og sliten? Da gleder du deg kanskje ikke til å dra på jobb igjen? Krifa gir deg tips til hvordan overgangen fra ferie til jobb kan bli bedre enn du frykter. Les mer: Unngå stress i ferien

Krifa er opptatt av deg og dine behov!

Send oss en epost [email protected], ring oss på 22 72 00 20 eller chat med oss på www.krifa.no.

Med et Krifa-medlemskap får du mange fordeler:

 • Juridisk bistand
 • Tannhelseforsikring
 • Karriereveiledning
 • Pensjonsrådgivning
 • Bilutleie
 • Ferieleiligheter i Skagen
 • Lav kontingent

Bli medlem i dag!

Neste side