Riktig balanse mellom jobb og fritid er lønnsomt og motiverende

26 / 04 / 2018

2018 03 08 09 49 22 Project Deadline Photo By Kevin @ikukevk On Unsplash

Derfor taper jobben på at du ikke har tid til familie og privatliv.

«Det er kø, jeg blir 10 min forsinket». «Fort deg, ellers blir vi forsinket». «Skulle jeg ha med mat»? «Jeg skal bare»? «Jeg lover å ha det klart til i morgen»!

Du kjenner det kanskje igjen? En stressende hverdag der det ikke er lett å opprettholde balansen mellom jobb og fritid. Døgnet har bare 24 timer og det er bare 7 dager i en uke.

For å leve et godt liv både på jobb og privat trenger vi balanse. Balanse hvor vi kjenner oss tilstede, både når vi er på jobb og i fritiden. Vi trenger også balanse i selve arbeidsdagen ved at arbeidsoppgavene og tiden vi har til å utføre dem hører sammen.

God Arbeidslyst Indeks ser vi at nordmenn som opplever god balanse mellom arbeidsplassen og fritiden opplever økt arbeidslyst. Mange bedrifter ser alvoret og viktigheten av dette og gjør tiltak for å gjøre det enklere for de ansatte å balansere hverdagen.

Les også: Eldre opplever mer mestring enn yngre

Hvordan forbedre balansen

Noen bedrifter forsøker å skape en kultur der det ikke forventes at man svarer på e-post etter kl.18:00. Noe som kan føre til bedre balanse mellom jobb og fritid.

Et annet, mer drastisk, tiltak gjorde Volkswagen da de stengte mailserveren for smarttelefoner en halv time etter arbeidstidens slutt. Dette for å sikre at de ansatte tok seg fri fra jobb når de faktisk hadde fri.

Et grep du enkelt kan gjøre på egenhånd er å skru av varsler på mobilen og heller sjekke telefonen når du har tid og energi.

Unge er minst fornøyd med balansen mellom jobb og fritid

Av de seks viktigste faktorene for god arbeidslyst er «balanse» det norske arbeidstakere er minst fornøyd med. Faktisk er det slik at alle de andre faktorene scorer over 70 på skalaen, mens balanse er helt nede på 63. Unge arbeidstakere er mer misfornøyde enn eldre og det er arbeidstakere i mellomstore virksomheter som er mest fornøyd.

Det er viktig å være bevisst på å balansere jobb og fritid – men det er kanskje ikke nok?

Krifa er til for å gi våre medlemmer gode råd og hjelp – enten det er de små justeringene eller de store sakene.

Les også: Ny studie: Nordmenn elsker kollegene sine - men viktigst for arbeidslysten er en meningsfull jobb

Ønsker du en arbeidstakerorganisasjon som er opptatt av deg og dine behov, bør du også velge Krifa.Bli medlem!

Trykk her eller send epost til [email protected], ring oss på 22 72 00 20 eller chat med oss på www.krifa.no.

Les om våre medlemsfo

Last ned God Arbeidslyst Indeks 2017 (PDF)